Kapcsolat

Kiss Sándor

villanyszerelő, napelem szerelő

Telefon:
06 30 330-4536

Üzenetfelvétel:
06 30 301-0525

Telephely:
Gyál


Tekintese meg adatkezelési szabályzatunkat: GDPR

EPH jegyzőkönyv

Minden újonnan létesített gázhálózatnál a szolgáltató érintésvédelmi nyilatkozathoz köti a beüzemelést. Mi ezen vizsgálatok elvégzését is vállaljuk. Elkészítjük vagy ellenõrizzük az EPH (egyenpotenciálra hozó hálózat) meglétét és gázkazán, gázbojler villamos bekötését. Konvektorok esetében az EPH vizsgálata szükséges.


Napelem
De mi is az a napelem?

 Kezdjük a legelején és haladjunk lépésről lépésre, hogy megismerjük a napelemet.

 A napelem cella: napelem (más néven: fotovoltaikus cella) egy olyan elektromos eszköz, amely átalakítja a fényt közvetlenül elektromos energiává, egy úgynevezett fotovoltaikus hatás által. Ez a fotovoltaikus cella (napelem cella; elektromos jellemzői, mint például áram, feszültség, vagy az ellenállás függnek a fény beesési szögétől, erősségétől), ha fény éri, képes elektromos áramot generálni anélkül, hogy külső energiaforrásra csatlakozna.

Napelem szerelés Gyál

 A napelem cellákat akkor is fotovoltaikusnak hívják, ha a fényforrás nem természetes, hanem mesterséges. Néhány esetben napelem cellákat fotodetektorként használják (például infravörös detektorok).
 Valószínűleg látott már számológépeket napelem cellákkal, eszközöket, amelyeknek nincs szükségük akkumulátorra és egyáltalán nincs rajtuk kikapcsológomb, hiszen a napelem cella ellátja megfelelő elektromos árammal, nemcsak napfénynél, hanem mesterséges fénynél is.

 Valószínűleg már látott több napelem cellát egyben, napelem paneleket, vagyis napelemeket például vészhelyzetre fenntartott telefonoknál, közvilágításnál, parkolóház tetején, hogy ezekkel a napelemekkel biztosítsák a szükséges elektromos áramot. Külföldön nagyon elterjedt a napelem ilyen típusú felhasználása. Valójában a napelemes rendszerek - amelyek valamikor csak és kizárólag az űrben voltak használatosak és látták el energiával az űrhajók elektromos rendszerét már 1958-ban is - egyre elterjedtebbek kevésbé különleges helyeken is, mint mondjuk a házunk tetején. A napelem technológia egyre elterjedtebb és egyre szélesebb körben üti fel a fejét.

 A napelem cellák a fényt elektromos árammá alakítják. Egy napelem panel napelem cellákból áll, amelyek elektromos vezetőkkel vannak összekötve, és bele vannak helyezve egy napelem tartó keretbe. Ezt hívják így egyben napelem panelnek. Ezeket a napelem paneleket aztán össze lehet kötni, így nagyobb napelem rendszereket alkotnak. Egyedileg ne kössön össze napelem paneleket, mert magasfeszültségek keletkezhetnek, és a nem megfelelő tudás végzetes következménnyel is járhat! Mindig kérje szakember segítségét.

Napelem szerelés Gyál Napelem szerelés Gyál

 A napelem cellák speciális anyagokból, úgynevezett félvezetőkből készülnek, mint például a szilícium, amely jelenleg a legelterjedtebb anyag a napelemet gyártó napelemes cégeknél.
 Ezáltal a napelem egyik leghatékonyabb alkotóeleme a szilícium. Az egykristályos szilíciumot tartalmazó napelem közel 10%-kal hatékonyabb energia-felvételt biztosít többkristályos megjelenésével szemben, habár az ára is magasabb, így a napelem rendszer megtérülése nem csak ettől függ. A napelem rendszerek napelem panelekből épülnek fel.
 Alapvetően, amikor napsugár, vagyis fény éri a napelem cellát, egy bizonyos része a napsugárnak elnyelődik a félvezetőn. Ez azt jelenti, hogy az elnyelt fény áteresztődik a félvezetőn. Az energia szabaddá teszi az elektronokat, lehetővé téve számukra, hogy szabadon áramolhassanak.

 Az összes napelem cellának van egy másik elektromos mezeje, amely úgy működik, hogy kényszeríti a fény által felszabadított elektronokat, hogy egy bizonyos irányba folyjanak. Ez az elektromos vándorlás az áramerősség, és fém kontaktokat elhelyezve a napelemcella felső és alsó részéhez, kinyerhetjük ezt az áramerősséget külső használatra, például, hogy működtessünk egy számológépet. A napelem cellák közvetlenül elektromos áramot állítanak elő a napfényből. A napelem cellák félvezető anyagokból készülnek, általában szilícium. A napelemek napelem cellákból állnak amelyek sorban vannak egymással kapcsolva, hogy elektromos áramot termeljenek. Egyedül, megfelelő tudás nélkül ne kezdjen napelem rendszer kivitelezésébe. Kerülje el a balesetet. Mindig forduljon a megfelelő szakemberhez.

Napelem szerelés Gyál

 A napelem celláknak az tesz jót, hogy ha van egy teljesen déli fekvésű tetőnk és nincsen rajta árnyék. Tudjuk jól, hogy ideális tető nagyon kevés van. Nem erre tervezték régen a tetőket. Ez ne hátráltasson minket napelem rendszer telepítésében. A hatásfoka ugyan csökken a napelemünknek, de a hatás megmarad, elektromos áramot termel. Északi tetőre azért ne tegyünk napelemet. Kérje ki szakember segítségét, aki kiszámolja önnek, hogy tetőfelülete milyen "teljesítmény" elérésére képes.
 A szakember figyelembe fogja venni, hogy milyen dőlésszögben van a tető és merre néz, milyen árnyékok vannak jelen. Ezáltal a lehető legjobb megoldást tudja javasolni.
 Vegyük, sorra milyen napelem rendszerek vannak. A napelem rendszer által termelt energia felhasználása kétféleképpen történhet:
 - Akkumulátoros napelem rendszer: a napelem által termelt egyenáramot akkumulátorokban tárolja, felhasználása esetén egy normál inverteren keresztül tudjuk a 230V-os feszültséget előállítani.
 - Hálózati csatlakozású napelem rendszer: melynek lényege, hogy a napelem által termelt egyenáramot egy speciális inverter segítségével 230V-os váltakozó árammá alakítja hálózati alkalmazásra.

 Tehát vannak elektromos hálózatra visszatáplálós és a szigetüzemű napelem rendszerek. A szigetüzemű napelem rendszereknél az energiát tárolni kell azokra az időkre, amikor fel szeretnénk azt éppen használni. Ezt megoldhatjuk akkumulátorokkal, sajnos az akkumulátorok nagyon drágák és karban kell őket tartani, élettartalmúk sem hosszú. Többszőr rövidebb, mint a napelem vagy a napelemhez készített inverter. Vannak kísérletek vízből hidrogén előállítós rendszerekre, ahol nyáron megtermelt hidrogént télen fel lehet használni, de a rendszer nem teljesen kiforrott és drága volta miatt a megtérülés is jelentősen kitolja a napelemes rendszerünk idejét. Ajánlott a nem megfelelő napsütéses napokra fent tartani egy aggregátort pár kanna üzemanyaggal, hogy elektromos áramot állítsunk elő vagy akkumulátorainkat feltöltsük vele. Az akkumulátorokat jól szellőző helyen kell tárolni, mert veszélyes gázok képződnek.

 A hálózatra visszatápláló napelem rendszereknél a nyári többletet visszatápláljuk a hálózatba és télen mikor nem süt annyira a nap, nem termel annyit a napelem rendszerünk, egyszerűen visszavesszük a hálózatból. Ezáltal az áramszolgáltató úgy működik, mint egy végtelen tároló rendszer. Nem lehet akármilyen eszközzel, úgynevezett inverterrel visszatáplálni az áramot az áramszolgáltató rendszerébe. A napelem rendszerről érkező, a nem megfelelő inverterrel visszatáplált áram súlyos, akár halálos következményekkel járhat! Az áramszolgáltató által elfogadott inverterekről érdeklődjön szakemberünknél kérje ki véleményét.

 Az elektromos áram, amelyet a napelem állít elő, az egyenáram, nem ilyen típusú áram van a konnektorainkban. A házainkban ezt napelemes áramot át kell alakítani váltakozó árammá, amely a konnektorainkban is jelen van. Ehhez szükséges az a speciális inverter. Ez egy olyan napelemes inverter, amely időben lekapcsol, ha nincsen áram a hálózatban és ezáltal nem okoz akár életekbe kerülő áramütést az éppen szerelő villanyszerelőkön.

Napelem szerelés Gyál

 Szükséges még speciális napelem tartószerkezet, amellyel megfelelően rögzíthetjük a napelemeinket. Különféle tetőtípusokhoz különféle napelem tartószerkezet ajánlott. Napelemeket lehet földre is telepíteni, amelyre szintén több féle variáció létezik. Az napelemek által előállított egyenáramot speciális, napelemekhez gyártott kábelek vezetik el amelyek természetesen UV állók. Ha mindent megfelelően végzünk el, akkor a napelem rendszerünk jó pár évtizedig fog még szépen csendbe tiszta és CO2 mentes elektromos áramot előállítani.

A napelemeknek három fő típusa van:

 Amorf típus napelem: Ez a napelem panel kis hatásfok elérésére képes, körülbelül 4-6%, amely nagyobb felületi elhelyezést igényel. Élettartama a legrövidebb, körülbelül 10év. Amely csekény a napelem típusok között.

 Monokristályos napelem: előállítási költsége magasabb, mint az amorf napelem, viszont a ma létező legnagyobb hatásfok elérésére képes, ami 15-17%. Jobban hasznosítja a közvetlen napfényt.

 Polikristályos napelem: ez a napelem egy olcsóbb öntési technológiával készül. Mivel hatásfoka kisebb, mint a monokristályos napelemnek így az ára is kevesebb. Hatásfoka megközelítőleges a monokristályos napelemekéhez 10-13%.

 A napelem rendszerek egymástól különbözőek. Ez függ a napelem rendszer elvárt teljesítményétől, az érkező napsugarak beesési szögétől és az alapul szolgáló napelem tartószerkezettől. A napenergia, mint megújuló energia terjedése miatt, a napelem panelek telepítése előtt a leendő felhasználók egy napenergia térképen tudnak tájékozódni arról, hogy milyen napelem rendszer kiépítése fedezi az általuk felhasznált elektromos áramot. Magyarország napsugárzását az alábbi ábra szemlélteti.

 A napelemünk nagy hatásfoka elérését több tényező is befolyásolja. A legfontosabb a hőmérséklet, de ez mellett nem elhanyagolható a napelem cella felületének tisztasága és a megvilágítás erőssége sem.

Napelem szerelés Gyál
Visszatáplálás:

 A napelem rendszerek építésénél nagyon fontos, hogy a szakemberek által felszerelt napelem rendszer mekkora hatásfokkal üzemel és mekkora teljesítmény leadására képes. Egy napelem rendszer esetében három típust különböztetünk meg: a szigetelt üzemű napelem rendszer, a hálózati visszatápláló napelem rendszer illetve ezek kombinációját.

Sziget üzemű napelem rendszerek:

  A sziget üzemű napelem rendszerek akkumulátorokban tárolják az előállított elektromos áramot így azt felhasználás esetén az akkumulátorból egy inverter segítségével tudjuk kinyerni.

 Ezeket a napelemes rendszereket olyan helyekre telepítik, ahol nincs kiépítve elektromos hálózat. Kiépítése sokkal költségesebb, mint elvezetni oda az elektromos hálózatból az áramot.

Napelem rendszer részei: napelem panel, napelemes töltő, az inverter és a DC leválasztó, mely az akkumulátorról választja le a napelemet.

Működési elve ennek a napelem rendszernek: Az akkumulátoros napelem rendszereket kisfeszültségű rendszerre tervezik: amely 12V; 24V illetve 48V lehet.

Előnye ennek a napelem rendszernek: az elektromos hálózattól távol eső tanyák, telephelyek elektromos árammal való ellátása, közcélú elektromos hálózat kiépítése nélkül.

Hátránya ennek a napelem rendszernek: az akkumulátorok élettartamának rövid ideje. 2-3 évente cserére szorulnak.

Hálózati visszatáplálós napelem rendszer:

 Ennek a napelem rendszernek alapfeltétele egy kiépített közcélú elektromos hálózat, mivel a speciális inverter, a napelemes rendszer által megtermelt többlet energiát ebbe a hálózatba táplálja vissza. A visszatáplált energiát egy digitális, oda-vissza számláló villanyóra számolja. Ezeknél a hálózati csatlakozású napelem rendszereknél minden évben egyszeri leolvasás után történik az elszámolás, az elektromos szolgáltató által. Nem javasoljuk egyenlőre. Kérjen felvilágosítást áramszolgáltatójától vagy lépjen velünk kapcsolatba.

Napelem rendszer részei: napelem panel, a speciális napelemekhez tervezett inverter és a DC leválasztó, mely a nyitott hálózatról választja le a napelemet.

Előnye ennek a napelem rendszernek: az éves szaldóelszámolás, karbantartásmentes napelem rendszer.

Hátránya ennek a napelem rendszernek: áramkimaradás esetén a speciális napelemekhez tervezett inverter lekapcsol és megszűnik az elektromos áramellátás. Az áramellátás helyreállása után a napelem rendszer termelése újraindul.